
JİNEKOLOJİ
SIK SORULAN SORULAR
Kadın Sağlığının Korunması ve
Jinekolojik Hastalıklar Hakkında
Sık Sorulan Sorulara Yanıtlar
MİYOMLAR
TANI VE TEDAVİ
Neredeyse her 4 kadından birinde görülen miyomlar zaman zaman önemli şikayetlere neden olabilir. Miyomlarla ilgili sık sorulan sorulara yanıtları aşağıdaki bölümlerde bulabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için sayfanın sağ üst köşesinde yer alan BİZE ULAŞIN düğmesine tıklamanız yeterlidir.
MİYOM NEDİR?
Miyom, rahmin iyi huylu bir tümörüdür. Miyomlar rahmin kas tabakasından kaynaklanır. Aynı ciltteki lipomlar gibi kitleler oluştururlar. Tek veya çok sayıda olabilirler.
MİYOMLAR NEDEN OLUŞURLAR?
Miyomların kesin oluşma nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, miyomların oluşum riskini bazı faktörler artırabilmektedir. Genetik, ilk adet görülen yaş, gebelik sayısı gibi faktörler miyom gelişimini tetikleyebilir. Miyomların büyüme hızlarının östrojen ve progesteron hormonlarından etkilendiği bilinmektedir.
MİYOMLAR HANGİ BELİRTİLERİ VERİRLER?
Miyomların çoğu hiçbir belirti vermez. Jinekolojik muayene ve ultrason ile tespit edilirler. Bazen anormal vajinal kanama, aşırı adet kanaması, kasık ağrısı, tekrarlayan düşükler, kronik kansızlık gibi belirtilere neden olabilirler.
MİYOMLAR MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİ MİDİR?
Hayır. Miyomların çok büyük bir kısmı hiçbir tedavi gerektirmez.
HANGİ MİYOMLAR TEDAVİ EDİLMELİDİR?
Miyomlar için aşağıdaki durumlar varsa tedavi önerilir:
Aşırı veya düzensiz adet kanamalarına neden oluyorlarsa.
Karında şişkinlik, ağrı veya baskı hissi oluşturuyorlarsa
Çok hızlı büyüme gösteriyorlarsa,
tedavi gerekmektedir.
MİYOMLAR NASIL TEDAVİ EDİLMELİDİR?
Miyomların en kesin tedavi yöntemi ameliyatla alınmalarıdır. Bu ameliyat kapalı operasyon (laparoskopi, robotik cerrahi) veya açık operasyon (sezaryen gibi) şekillerde olabilir. Operasyon şekli miyomların boyutları, sayıları, yerleşim yerleri, önceden geçirilmiş operasyonlar ve cerrahın tecrübesine göre planlanır.