top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıProf.Dr. Eralp Başer

Gebeliğin ilk 3 ayında beslenmede nelere dikkat etmelisiniz?


Gebeliğin ilk üç aylık dönemi, bebeğinizin gelişimi açısından çok önemli bir dönemdir. Bu dönemde hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendinize iyi bakmanız önemlidir. Fiziksel sağlığınızın en önemli bileşenlerinden biri sağlıklı beslenmedir.


Gebelikte, annenin sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesi ve bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için gerekli olan besinleri yeterince ve sağlıklı kaynaklardan alması önemlidir. Ayrıca, bazı yiyeceklerin ve içeceklerin gebelik sırasında tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.


İşte gebelikte beslenme ile ilgili bazı öneriler:


  • Protein açısından zengin gıdalar tüketin: Gebelikte protein ihtiyacı artar ve bu nedenle, et, balık, tavuk, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi protein kaynakları tüketmek önemlidir.

  • Yeterli miktarda kalsiyum alın: Kalsiyum, bebeklerin kemiklerinin ve dişlerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için gereklidir. Süt, peynir, yoğurt, brokoli, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık (özellikle somon), kuru kayısı gibi besinler kalsiyum açısından zengindir.

  • Demir alımına dikkat edin: Demir, bebeğin normal büyüme ve gelişmesi için gereklidir. Kırmızı et, ıspanak, yumurta, kuru meyveler, tam tahıllar, nohut, kuru fasulye gibi besinler demir açısından zengindir.

  • Folik asit ve diğer gerekli vitaminleri almaya özen gösterin: Folik asit, özellikle bebeklerin sinir sistemi gelişimi için önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeler, portakal suyu, tahıl ürünleri, kuru fasulye, nohut, yumurta, avokado gibi besinler folate açısından zengindir. Ayrıca, gebelikte D vitamini, C vitamini ve B vitamini gibi diğer vitaminlerin de alınması önemlidir.

  • Sıvı alımını arttırın: Gebelikte sıvı alımı önemlidir. Günde en az 8-10 bardak su içmeye özen gösterin.



Ayrıca, gebelikte aşağıdaki yiyeceklerin tüketilmesi önerilmemektedir:

  • Ham veya az pişmiş etler: Ham veya az pişmiş etlerdeki bakteriler ve parazitler, gebelikte anne ve bebek için risk oluşturabilir.

  • Çiğ veya az pişmiş deniz ürünleri: Bu tür yiyeceklerdeki bazı bakteriler, virüsler ve parazitler, anne ve bebek için risk oluşturabilir.

  • Pastörize edilmemiş süt veya süt ürünleri: Bu tür ürünlerdeki bakteriler, anne ve bebek için risk oluşturabilir.

  • Kafeinli içecekler günde bir iki kahve veya çay ile sınırlandırılmalıdır. Bunlar yerine gebeliğe uygun bitki çayları (zencefil, nane, ıhlamur gibi) tercih edilmelidir.



14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page