Kendinizde HPV virüsü olduğunu anlayabilir misiniz?
- Prof.Dr. Eralp Başer
- 30 Nis 2020
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 1 May 2020
Herkese merhabalar! Umarım günleriniz sağlıklı geçiyordur. Bugün bana sıklıkla sorulan sorulardan birini cevaplandırmak istiyorum.
"Human papillomavirüs (HPV) enfeksiyonu herhangi bir belirti verir mi? Kendimde HPV olduğunu anlayabilir miyim?"
Öncelikle bu virüsü bir tanıyalım: HPV virüsü, papillom denilen siğillere ve nadiren kansere neden olabilen bir virüs. Kadınlarda özellikle genital bölgede siğil yapan tipleri ve genital kanser yapan tipleri önemli! Genital siğil yapan tiplerinin kanser yapma ihtimalleri çok az. Ancak rahim ağzına ve vajinal kanalın derinlerine yerleşen bazı yüksek riskli tipleri, kansere neden olabiliyor. En çok genital siğil yapan tipleri HPV tip 6 ve 11. En sık rahim ağzı kanseri yapan tipleri de HPV tip 16 ve 18.
Giderek bu virüsün tanınması, tespit edilmesi ve tedavisinin gündeme gelmesi nedeniyle hastalarımızda da haklı bir tedirginlik oluştuğunu görüyorum. “Bu virüs bende olabilir mi?” diye sıklıkla soruluyor. Ayrıca vajinal akıntı, vajinal kaşıntı, kasık ağrısı gibi belirtilerin bu virüs tarafından yapılıp yapılamayacağı konusunda çok soru alıyorum. Bu sorulara kısaca cevap vermek gerekirse:
1. HPV virüsü, büyük oranda cinsel yolla bulaşır. Hiç cinsel ilişkisi olmayan bir kadında genital siğil veya rahim ağzı kanseri olma olasılığı çok çok azdır.
2. HPV virüsünün siğil yapan tipleri dış genital bölge cildine aylar önce yerleşmiş ancak papillom oluşturmamış olabilir. Bunlar normalde zamanla cilt hücrelerinden temizlenir. Ancak bu süreçte siğiller oluşabilir, hatta genital bölgeye yayılabilir. Eğer genital bölgede siğil varsa, orada kesinlikle HPV vardır. Ancak siğil yoksa, kesinlikle HPV yoktur diyemeyiz.
3. HPV’nin rahim ağzı kanseri yapan tipleri ise hiçbir belirti vermezler. Uzunca süre rahim ağzı bölgesinde durabilirler. Büyük bir oranda (%70-80) iki yıl içerisinde vücuttan atıldıkları bilinmektedir. Ancak bazı kişilerde bu süre çok daha uzun sürebilir.
4. Rahim ağzı kanser öncüsü (CIN) lezyonları da hiçbir belirti vermezler. Rutin jinekolojik muayenede çıplak gözle görülemezler. Ancak smear (simir) testi veya kolposkopik incelemede saptanabilirler. Bu nedenle kişinin bu durumu hissetme şansı da yoktur.
5. Kendinizde dış genital bölgede siğil olduğundan şüphe ediyorsanız, ihmal etmeden jinekolojik muayene için başvurmanızı öneriyorum. Rahim ağzında HPV olup olmadığını net olarak anlayabilmek için de tek yapmanız gereken düzenli jinekolog muayenenizi aksatmamak. Bu muayeneler sırasında smear testi, HPV testi ve gerekirse kolposkopik inceleme ile bu durumların net teşhisi güvenle sağlanabilir.
Sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz! Sağlıklı ve mutlu günler diliyorum…
Doç.Dr. Eralp BAŞER

Comentarios